Wandel- en Fietsroutes op Schiermonnikoog

Terug

Wie op Schiermonnikoog wil wandelen of fietsen kan letterlijk alle kanten uit. Wie daarbij snel wat meer te weten wil komen over het gebied kan in het Bezoekerscentrum een wandel- of fietsroute kopen. Hierin staan interessante wetenswaardigheden over het gebied.

Naast de fietsroute 'Om de Oost', die naar de Kobbeduinen gaat, zijn er nog twee routes met vragen en opdrachten, speciaal gemaakt voor het onderwijs, maar ook geschikt voor gezinnen met kinderen. Bij de wandelroute 'Bos en duin' ontvangt u een bon voor een gratis tweede kopje koffie bij café-restaurant 'De Berkenplas'.


Zeven schatten

Speciaal voor gezinnen met kinderen is er de fiets- en wandelroute: 'De 7 schatten van Schiermonnikoog'. Behalve dat hierin een mooie route wordt beschreven, zitten er opdrachten bij, waarbij steeds een (natuurlijke) 'schat' moet worden verzameld. Daarom zit er bij deze route ook een fraai houten schatkistje!


In samenwerking met het Nationaal Park Lauwersmeer is er een fietsroute verkrijgbaar die zowel door het Nationaal Park Schiermonnikoog voert als door het Nationaal Park Lauwersmeer.
De titel: 'Ontdek de twee noordelijkste Nationale Parken van Nederland'.

De wandelroute 'Bos en Duin' start vanaf het Bezoekerscentrum en gaat naar het duingebied rond de Berkenplas. De route is aantrekkelijk voor wandelaars, omdat de fietspaden zoveel mogelijk worden vermeden.

Natuurmonumenten heeft ook een wandelroute op Schiermonnikoog.
De wandelroute start bij het Bezoekerscentrum en gaat rond de Westerplas, via bos en duin terug naar het Bezoekerscentrum. In de bijbehorende wandelfolder staat de route omschreven en op een aantal punten wordt u gewezen op aardige wetenswaardigheden. De wandeling is 7 of 9 km.
De wandelfolder is te downloaden via www.natuurmonumenten.nl.

'Beleef natuurlijk Schiermonnikoog'

NIEUWE BROCHURE OVER HET NATIONAAL PARK

Eind 2006 is een 32 bladzijden tellende brochure over het Nationaal Park Schiermonnikoog verschenen. In deze brochure vindt u hoofdstukken over het waarom van Nationale parken, de doelstellingen en de gedragsregels.

Daarnaast vindt u er beschrijvingen in van de verschillende landschappen die u op Schiermonnikoog tegenkomt. Per landschap leest u iets over ontstaan, bezienswaardigheden, dieren en planten en het beheer. Ook aan het dorp en zijn geschiedenis is een hoofdstuk gewijd.

De brochure bevat verder veel kleurenfoto's en een kaartje van het eiland met de verschillende landschapstypen.
Voor slechts 50 eurocent kunt u deze brochure aanschaffen. Hij is te koop bij VVV en Bezoekerscentrum.

'SCHIERMONNIKOOG, A NATURAL EXPERIENCE' is also available in English for only € 0,50 at the desk of the Tourist Office and the Visitorcentre.

'NATUR HAUTNAH ERLEBEN' ist für € 0,50 auf Deutsch zu erhalten am Fremdenverkehrsamt und Besucherzentrum.

'UNE EXPERIENCE A VIVRE' est disponible à € 0,50 au Syndicat d'Initiative et au Centre des Visiteurs.